Услуги

1. Здравствено хигиенски прегледи

  • Начинот на вршење, содржината  на прегледите, видовите на прегледите и роковите за на вршењето на задолжителните здравствено – хигиенски прегледи се поблиску опишани во Правилникот(Сл.весник на РМ бр.152/07), донесен согласно член 48 од Законот за заштита на населението од заразни болести (Сл.в.на РМ бр.66/2004).

    За кои  лица се задолжителни овие прегледи?
  • Прегледите од овој закон се задолжителни за :
  • 1) лицата кои спроведуваат воспитно – образовна дејност и здравствена дејност;
  • 2) лицата кои доаѓаат во контакт со производството и промет на храна, при снабдување на населението со вода за пиење ;
  • 3) вработени во производство, подготовка и издавање на лекови и лицата  кои на друг начин  во текот  на работата доаѓаат во  непосреден контакт ;
  • 4) лицата кои укажуваат хигиенска нега, работат во производство на козметички средства или вршат         рекреација на населението.

    Што опфака здравствено хигиенски преглед?
  • 1)   Лекарски преглед ;
  • 2)   Земање материјал за бактериолошки и паразитолошки испитувања;
  • 3)   Издавање на санитарна книшка.

    Каде се вршат овие прегледи?
  • 1)   Во Одделението за хигиена со здравствена екологија (отсек за здравствено-хигиенски прегледи, училишна хигиена и исхрана)
  • 2)  Во работните простории на нарачателот (на терен)

2. Обука за безбедност на храна
Програмата  за стекнување на основни знаења за безбедност на храна и начинот за спроведување на обука се врши според Правилникот за поблиските барања за безбедност на храната, условите кои треба да ги исполнат правните и физичките лица кои спроведуваат обуки за основни знаења за  безбедност на храната, во согласност со правилата за добра хигиенска пракса, заштита на животната средина, начинот на проверката на знаењата и издавањето на потврди за стекнати основни знаења за безбедност на храната, Сл весник бр.5 од 10.01.2013.

  • Со решение бр.03-161/1од 22.02.2013 година ЈЗУ Центар за јавно здравје Куманово е овластена установа за организирање на обуки и полагање на испит со кои кандидатите се стекнуваат со Потврда за стекнати основни знаења за безбедност на храната.
  • Операторот со храна треба да обезбеди соодветна стручна подготовка и основни знаења за безбедност на храната на лицата вработени во бизнисот со храна преку обука организирана од страна на овластени правни лица

3. Начин на спроведување на обуката

Обуката се спроведува согласно Програмата, преку тематска настава од вкупно 15 часа, и тоа од следните тематски области:

1.Законодавство од областа на безбедност на храната – 1 час

2.Безбедност на храна – 1 час

3.Болести кои се пренесуваат преку храна – 2 часа

4.Хигиена во синџирот на храна – 3 часа

5.Лична хигиена – 1 часа

6.хигиена на објекти за производство и промет со храна – 3 часа

7.Контрола на безбедност на храната – 1 час

8.Безбедност на храната и животна средина – 1 час

4. Полагање на испит

  • По спроведената обука кандидатите полагаат писмен испит, кој се смета за положен доколку кандидатот одговорил точно на 60% од поставените прашања.
  • Испитот го спроведува трочлена комисија, а по успешното полагање на испитот, кандидатот добива  Потврда за стекнати основни знаења за безбедност на храната.

5. Каде се обавува обуката?

Обуката се спроведува во просториите на установата или во просториите на операторот, на негово барање.

 

Лабораторијата е акредитирана од ИАРМ, според барањата од стандардот MKС EN ISO/IEC 17025:2018 за хемиско тестирање на храна.

  1. Леб и пецива
  • Содржина на вода
  • Киселински степен
  • Тежина
  1. Брашно
  • Влага
  • Киселински степен
  • Пепел на сува материја
  1. Тестенина лебни трошки
  • Содржина на вода
  • Киселински степен
  1. Пченкарно брашно
  • Содржина на вода
  • Киселински степен
  • Масти на сува материја
  1. Пченица
  • Содржина на вода
  • Хектолитарска тежина
  • Протеини на сува материја
  • Примеси
  1. Житарици
  • Содржина на вода
  • Хектолитарска тежина
  • Примеси
  1. Млеко
  • Млечна маст
  • Киселински степен
  • Специфична тежина
  • Сува материја без маст
  1. Кисело млеко, јогурт, павлака
  • Млечна маст
  • Киселински степен
  1. Сирење, кашлавал
  • Маст на сува материја
  • Киселински степен
  • Сол
  1. Маргарин, путер
  • Масти
  • Киселински степен
  • Сол

        11. Масти, масло за јадење

  • Влага
  • Киселински степен
  • Сапонификационен број
  • Јоден број
  • Пероксиден број
  • Пероксиден број
  1. Сушено овошје
  • Содржина на вода
  • SO2
  1. Стерилизиран зеленчук
  • Примеси
  • Сол
  1. Сушен зеленчук
  • Содржина на вода
  • SO2
  1. Пастеризиран зеленчук
  • Примеси
  • Сол
  • Вкупно киселини
  1. Смрзнат зеленчук
  • Органолептички преглед
  • Протеини
  1. Мелен црвен пипер
  • Содржина на вода
  • Пепел
  • Етерски екстракт
  • Капсантин
  1. Овошен сок
  • Сува материја
  • Етанол
  • Вкупно јаглени хидрати
  1. Мармалад
  • Сува материја
  • SO2
  1. Какао прав
  • Содржина на вода
  • Масти

     21. Чоколада и како производи

  • Содржина на вода
  • Масти
  1. Бонбони
  • Содржина на вода
  1. Желе производи
  • Сува материја
  • Шеќери
  1. Локум
  • Сува материја
  • Шеќери
  1. Супи и додатоци за јадење
  • Содржина на вода
  • Сол
  1. Скроб
  • Содржина на вода
  • Пепел на сува материја
  1. Овошен вински оцет
  • Вкупно киселини
  • Етанол
  • Пепел
  • Вкупно SO2
  • Шеќер
  1. Алкохолен оцет
  • Вкупно киселини
  • Етанол
  1. Детска храна и диететски производи
  • Содржина на вода
  • Протеини масти
  • Јаглени хидрати
  1. Сирово кафе
  • Содржина на вода
  • Пепел

     31.Печено кафе

  • Содржина на вода
  • Пепел
  • Воден екстракт
  1. Чај
  • Содржина на вода
  • Воден екстракт
  • Пепел
  1. Кекси
  • Содржина на вода
  • Масти
  1. Алкохолни пијалоци
  • Етанол
  • Вкупно киселини
  • Вкупно SO2
  1. Пиво
  • Јаглероден двооксид
  • Висина на пена
  • Алкохол
  • Екстракт во основна сладовина
  1. Освежитеелен безалхохолен пијалок
  • Етанол
  • Сува материја
  • Јаглероден диоксид
  1. Мед
  • Содржина на вода
  • Вкупно киселини
  • Шеќери
  1. Шеќер
  • Сахароза
  • Инвертен шеќер
  • Содржина на вода
  1. Сол
  • Содржина на вода
  • NaCI
  • J2 од KJO3

Лабораторијата ги прави овие услуги за анализа на вода по параметри

  • матност
  • потрошувачка на кислород
  • температура
  • РН
  • електропроводливост
  • калциум
  • тврдина,-вкуп,карбонатна,некарбон.
  • перманганатен индекс
  • манган
  • остаток по испарување
  • бикарбонати
  • амонијак
  • нитрити
  • нитрати
  • хлориди
  • резидуален хлор
  • сулфати
  • магнезиум
  • железо

Лабораторијата за Токсиколошка хемија ги прави овие услуги за анализа на вода/храна по параметри

  • Олово во сите видови храна и вода
  • Кадмиум во сите видови храна и вода
  • Манган во сите видови на вода
  • Железо во сите видови на вода
  • Алуминиум во сите видови на вода
  • Хром во сите видови на вода
  • Никел во сите видови на вода
  • Арсен во сите видови на вода
  • Селен во сите видови на вода
  • Бакар во сите видови на вода
  • Цинк во сите видови на вода
  • Нитриум нитрат во месо и производи од месо
  • Конзерванси (бензоева и сорбинска киселина) во производи од овошје и зеленчук, освежителни пијалоци
  • Сладила (ацесулфам, аспартам и сахарин) во производи од овошје и зеленчук, освежителни пијалоци
  • Кофеин (Енергетски пијалоци)
  • Адитиви (дифосфор пентаоксид) во пекарски производ
  • Органохлорин пестициди во жита и млечни прозиводи
  • Б1 и вкупни афлатоксини во жита и млечни производи
  • Охратоксин А во суво овошје

Работно време:

Понеделник – Петок 07:00 – 15:00
Во одредени случаи и Сабота

Инфо:

Земање на материјал за анализа (брис)
07:00 -14:00 

Контакт инфо:

Адреса: ул. 11 Октомври бб Куманово 1300
+389 31 415 011 & cjzkumanovo@gmail.com

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]
icon_home_3

Линии за помош и
Броеви за итни случаи

© 2024 - Центар за јавно здравје Куманово | Crafted with ❤ by HOSTBAL.COM