Seksioni i higjienës komunale dhe i sigurisë ushqimore me ekologji shëndetësore

Drejtues
Е-mail:
Kompetencat
- Vlerësimi i rrezikut shëndetësor-mjedisor lidhur me cilësinë e ujit të pijshëm dhe furnizimit me ujë dhe krijimi i të dhënave shëndetësore të furnizimit me ujë;
- Monitorimi, zbatimi dhe propozimi i masave për furnizimin e popullatës me ujë të shëndetshëm);
- Mbikëqyrja sanitare e objekteve të ujësjellësit, mbi burimet dhe rrethinat e tyre;
- Monitorimi i korrektësisë shëndetësore të ujit të pijshëm me analiza bakteriologjike dhe fiziko-kimike, në kuadër të analizave bazë, periodike, për ndërhyrje të reja dhe sipas indikacioneve higjieno-epidemiologjike;
- Monitorimi i situatës së furnizimit me ujë, kanalizimeve dhe higjienës në shkolla;
- Monitorimi i cilësisë higjienike të ujërave sipërfaqësore dhe të zeza nga aspekti shëndetësor-ekologjik;
- Vlerësimi i rrezikut shëndetësor-ekologjik të ujërave sipërfaqësore dhe ujërave që përdoren për larje dhe rekreacion nëpërmjet mbikëqyrjes sanitaro-higjienike me analiza bakteriologjike dhe fiziko-kimike të ujit;
- Vlerësimi i rrezikut shëndetësor-ekologjik të cilësisë higjienike të ajrit, nëpërmjet monitorimit dhe ekzaminimit të substancave ndotëse;
- Sugjerimi i masave për mbrojtjen e ajrit nga ndotja;
- Monitorimi i ndikimit të ajrit të ndotur në shëndetin e njeriut duke përpunuar sëmundshmërinë e sëmundjeve të frymëmarrjes tek fëmijët parashkollorë dhe shkollorë;
- Monitorimi i sigurisë ushqimore, me qëllim parandalimin e sëmundjeve që lidhen me ushqimin e pasigurt nëpërmjet ekzaminimit mikrobiologjik, në pajtim me legjislacionin kombëtar për sigurinë mikrobiologjike të ushqimit (salmonela, stafilokokë koagulaza pozitive, klostridia reduktuese sulfite, Escherichia coli, numri i përgjithshëm i lëndëve të gjalla, maja dhe myk, dhe në varësi të grupit të produkteve ushqimore;
- Vlerësimi i ndotjes kimike të ushqimit nga prodhimi bujqësor vendas, rishikimi kimik për sigurinë ushqimore me qëllim të përcaktimit të përbërjes/cilësisë kimike të ushqimit dhe pranisë së disa aditivëve apo ndotësve të tjerë të ushqimit.