Departamenti i Higjienës me Ekologjinë Shëndetësore

Udhëheqës: Dr. Bedri Veljiu
Specialist i higjienës
- Seksioni i kontrolleve shëndetësore dhe higjienike, i higjienës dhe ushqyerjes shkollore
- Seksioni i higjienës komunale dhe i sigurisë ushqimore me ekologji shëndetësore
- Seksioni i kimisë sanitare
- Seksioni i kimisë toksikologjike
Paqasshmëri
Aktivitetet në Repartin e higjienës me ekologji shëndetësore:
Seksioni i higjienës komunale dhe i sigurisë ushqimore me ekologji shëndetësore, Seksioni i kimisë sanitare, Seksioni i kimisë toksikologjike dhe Reparti Veprimtari laboratorike me Seksionin e mikrobiologjisë sanitare dhe Seksioni i mikrobiologjisë mjekësore me parazitologji, Seksioni i serologjisë dhe diagnostifikimit molekular kryhet në mënyrë të paanshme dhe strukturohet dhe menaxhohet në mënyrë që të sigurohet paanshmëri.
Laboratori është përgjegjës për paanshmërinë e aktiviteteve të tij laboratorike dhe nuk lejon presione tregtare, financiare dhe presione të tjera që e cenojnë paanshmërinë.
Udhëheqësia e laboratorit është gjithashtu e përkushtuar ndaj paanshmërive.
Laboratori identifikon rreziqet për paanshmërinë e tij që rrjedhin nga veprimtaria e tij, ose nga përkatësia e tij, ose nga përkatësia e personelit të tij, në mënyrë të vazhdueshme dhe i eliminon dhe/ose i minimizon ato.
Besueshmëri
Laboratori është përgjegjës, nëpërmjet detyrimeve të zbatueshme me ligj, për menaxhimin e të gjitha informacioneve të marra ose të krijuara gjatë kryerjes së aktiviteteve laboratorike. Laboratori informon klientët paraprakisht për informacionin që synon të vërë në dispozicion të publikut. Të gjitha informacionet e tjera konsiderohen si informacione të mbrojtura dhe të besueshme. Informacionet në lidhje me përdoruesin e shërbimit të marrë nga burime të ndryshme nga përdoruesi i shërbimit janë të besueshme midis laboratorit dhe përdoruesit të shërbimit. Ofruesi i këtij informacioni është i besueshëm për laboratorin dhe nuk zbatohet me përdoruesin e shërbimit, përveç rasteve kur është rënë dakord me ofruesin e informacionit.
Kërkesat për burime
Në seksionet:
- Laboratori i kimisë sanitare
- Laboratori i kimisë toksikologjike
- Laboratori i mikrobiologjisë sanitare
- Higjiena komunale dhe siguria ushqimore me ekologji shëndetësore
kryhet marrja e mostrave të ujit si dhe testet fiziko-kimike dhe mikrobiologjike të ushqimit dhe ujit edhe atë në:
- Mish dhe produkte të mishit
- Drithëra, produkte qumështi dhe bukë, pasta dhe brumë i ngrirë shpejt
- Qumësht dhe produkte qumështi
- Uji i pijshëm
- Perime dhe fruta
- Ujë mineral dhe pije
- Ëmbëlsira
- Peshk dhe kultura ujore
Seksionet në mënyrë të pavarur, kompetente,dhe të paarritshme e realizojnë punën e marrjes së mostrave të ujit dhe testimit të ushqimit dhe ujit, sipas metodave të vërtetuara, standardeve vendase dhe ndërkombëtare dhe legjislacionit të vlefshëm.
Për të përmbushur kërkesat e përdoruesve, kërkesat e standardit IOS/IEC 17025 dhe Politikën e cilësisë, seksionet i kanë të gjitha burimet e nevojshme:
- Staf profesional dhe i trajnuar
- Mjedis adekuat pune (për kryerjen e testimeve)
- Metodat e duhura të testimit
- Pajisje të kalibruar
- Materialet e referimit
- Gjurmueshmëria e matjeve
- Sistemi dhe procedura për sigurimin e kompetencës teknike dhe besimit në cilësinë e rezultateve të testimit
Kontributi i këtyre burimeve në sigurimin e kompetencës teknike të seksioneve i nënshtrohet rishikimit dhe përmirësimit të vazhdueshëm
Udhëheqësit e seksioneve janë përgjegjës për identifikimin, shpërndarjen e duhur dhe përdorimin dhe zhvillimin e burimeve thelbësore për testimin e ushqimit dhe ujit.