Sherbime Higjienike
1. Kontrollet shëndetësore dhe higjienike
- Mënyra e kryerjes, përmbajtja e kontrolleve, llojet e kontrolleve dhe afatet për kryerjen e kontrolleve të detyrueshme shëndetësore dhe higjienike janë përshkruar më hollësisht në Rregullore (“Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë” nr. 152/07 ), i miratuar në pajtim me nenin 48 të Ligjit të Mbrojtjes së Popullatës nga Sëmundjet Infektive (“Gazeta Zyrtare e Republikës së Maqedonisë” nr. 66/2004).
Për cilët persona janë të detyrueshëm këto kontrolle? - Kontrollet e këtij ligji janë të detyrueshme për:
- personat që kryejnë veprimtari edukativo-arsimore dhe shëndetësore;
- personat që bien në kontakt me prodhimin dhe tregtimin e ushqimit, gjatë furnizimit të popullatës me ujë të pijshëm;
- punonjësit në prodhimin, përgatitjen dhe shpërndarjen e barnave dhe personat që përndryshe bien në kontakt të drejtpërdrejtë gjatë punës;
- personat që ofrojnë kujdes higjienik, punojnë në prodhimin e produkteve kozmetike ose kryejnë rekreacion të popullatës
Çfarë përfshin kontrolli higjieniko-shëndetësor? - Kontrolli mjekësor;
- Marrja e materialit për kontrolle bakteriologjike dhe parazitologjike;
- Lëshimi i librezës sanitare.
Ku kryhen këto kontrolle? - Në Repartin e higjienës me ekologji shëndetësore (seksioni i kontrolleve shëndetësore, i higjienës dhe ushqyerjes shkollore)
- Në ambientet e punës së klientit (në vend)
2. Trajnim për sigurinë ushqimore
Programi për marrjen e njohurive bazë për sigurinë ushqimore dhe mënyrën e zhvillimit të trajnimit realizohet sipas Rregullores për kërkesat më të afërta të sigurisë ushqimore, kushtet që duhet të plotësojnë personat juridikë dhe fizikë që kryejnë trajnime për njohuritë bazë të sigurisë ushqimore, në respektimin e rregullave për praktikën e mirë higjienike, mbrojtjen e mjedisit, mënyrën e kontrollit të njohurive dhe dhënien e certifikatave për njohuritë bazë të marra për sigurinë ushqimore, Gazeta Zyrtare nr. 5, datë 10.1.2013.
Me Vendimin nr. 03-161/1, datë 22.2.2013, ISHP Qendra e Shëndetit Publik Kumanovë është institucion i autorizuar për organizimin e trajnimeve dhe dhënien e provimit nëpërmjet të cilit kandidatët pajisen me Certifikatë të njohurive bazë të përfituara për sigurinë ushqimore.
Operatori i ushqimit duhet të ofrojë trajnime adekuate profesionale dhe njohuri bazë për sigurinë ushqimore për personat e punësuar në biznesin me ushqim nëpërmjet trajnimeve të organizuara nga persona juridikë të autorizuar.
3. Mënyra e zhvillimit të trajnimit
Trajnimi realizohet në pajtim me Programin, nëpërmjet mësimdhënies tematike prej gjithsej 15 orësh, në këto fusha tematike:
1.Legjislacioni në fushën e sigurisë ushqimore – 1 orë
2.Siguria ushqimore – 1 orë
3.Sëmundjet që transmetohen nëpërmjet ushqimit – 2 orë
4.Higjiena në zinxhirin ushqimor – 3 orë
5.Higjiena personale – 1 orë
6.Higjiena e objekteve të prodhimit dhe tregtimit të ushqimit – 3 orë
7.Kontrolli i sigurisë ushqimore – 1 orë
8.Siguria ushqimore dhe mjedisi jetësor – 1 orë
4. Dhënia e provimit
- Pas trajnimit, kandidatët i nënshtrohen provimit me shkrim, i cili konsiderohet i suksesshëm nëse kandidati i përgjigjet saktë 60% të pyetjeve.
- Provimi zhvillohet nga komisioni në përbërje prej tre anëtarëve, dhe pas dhënies me sukses të provimit, kandidati merr Certifikatë të njohurive bazë të përfituara për sigurinë ushqimore.
5. Ku zhvillohet trajnimi?
Trajnimi zhvillohet në ambientet e institucionit ose në ambientet e operatorit, me kërkesë të tij.
Laboratori është i akredituar nga IARM, sipas kërkesave të standardit MKS EN ISO/IEC 17025:2018 për testim kimik të ushqimit
- Bukë dhe brumëra
- Përmbajtja e ujit
- Shkalla e acidit
- Pesha
- Miell
- Lagështia
- Shkalla e acidit
- Pluhur i materies së thatë
- Pasta dhe thërrime buke
- Përmbajtja e ujit
- Shkalla e acidit
- Miell misri
- Përmbajtja e ujit
- Shkalla e acidit
- Yndyrna të materies së thatë
- Grur
- Përmbajtja e ujit
- Pesha hektolitër
- Proteinat e lëndës së thatë
- Shtesa
- Drithëra
- Përmbajtja e ujit
- Pesha hektolitër
- Shtesa
- Qumësht
- Yndyrë qumështi
- Shkalla e acidit
- Pesha specifike
- Lëndë e thatë pa yndyrë
- Kos, dhallë, ajkë
- Yndyrë qumështi
- Shkalla e acidit
- Djathë, kaçkavall
- Yndyrë e lëndës së thatë
- Shkalla e acidit
- Kripë
- Margarinë, gjalpë
- Yndyrna
- Shkalla e acidit
- Kripë
- Lagështia
- Shkalla e acidit
- Numri i saponifikimit
- Numri i jodit
- Numri i peroksidit
- Numri i peroksidit
- 12. Fruta të thata
- Përmbajtja e ujit
- SO2
- 13. Perime të sterilizuara
- Shtesa
- Kripë
- 14. Perime të thata
- Përmbajtja e ujit
- SO2
- Perime të pasterizuara
- Shtesa
- Kripë
- Acidet totale
- 16. Perime të ngrira
- Kontrolli organoleptik
- Proteinat
- Biber i kuq i bluar
- Përmbajtja e ujit
- Pluhur
- Ekstrakti i eterit
- Kapsantinë
- Lëng frutash
- Lëndë e thatë
- Etanol
- Karbohidratet totale
- Marmelatë
- Lëndë e thatë
- SO2
- Pluhur kakao
- Përmbajtja e ujit
- Yndyrna
21. Çokollata dhe produkte të ngjashme
- Përmbajtja e ujit
- Yndyrna
- Karamele
- Përmbajtja e ujit
- 23. Produkte pelte
- Lëndë e thatë
- Sheqerna
- Llokum
- Lëndë e thatë
- Sheqerna
- Supat dhe suplementet ushqimore
- Përmbajtja e ujit
- Kripë
- Niseshte
- Përmbajtja e ujit
- Pluhur në lëndë të thatë
- Uthull vere frutash
- Acidet totale
- Etanol
- Pluhur
- Totali SO2
- Sheqer
- Uthull alkoolike
- Acide totale
- Etanol
- Ushqim për fëmijë dhe produkte dietike
- Përmbajtja e ujit
- Proteina, yndyrna
- Karbohidratet
- Kafe e papërpunuar
- Përmbajtja e ujit
- Pluhur
31. Kafe e pjekur
- Përmbajtja e ujit
- Pluhur
- Ekstrakt uji
- Çaj
- Përmbajtja e ujit
- Ekstrakt uji
- Pluhur
- Keksa
- Përmbajtja e ujit
- Yndyrna
- Pije alkoolike
- Etanol
- Acide totale
- Totali SO2
- Birrë
- Dioksidi i karbonit
- Vëllimi i trashësisë
- Alkooli
- Ekstrakt në përshtatshmërinë bazë
- Pije freskuese joalkoolike
- Etanol
- Lëndë e thatë
- Dioksidi i karbonit
- Mjaltë
- Përmbajtja e ujit
- Acide totale
- Sheqerna
- Sheqer
- Saharoza
- Sheqeri i fshehur
- Përmbajtja e ujit
- Kripë
- Përmbajtja e ujit
- NaCI
- J2 nga KJO3
Laboratori i bën këto shërbime të analizës së ujit sipas parametrave
- turbullira
- konsumi i oksigjenit
- temperatura
- RN
- përçueshmëria elektrike
- kalcium
- i ngurtë, total, karbonat, jokarbon.
- indeksi i permanganatit
- mangan
- mbetje pas avullimit
- bikarbonatet
- amoniaku
- nitratet
- kloruret
- klori i mbetur
- sulfate
- magnezium
- hekuri
Laboratori i kimisë toksikologjike kryen këto shërbime të analizës së ujit/ushqimit sipas parametrave
- Plumb në të gjitha llojet e ushqimeve dhe ujit
- Kadmium në të gjitha llojet e ushqimeve dhe ujit
- Mangan në të gjitha llojet e ujit
- Hekur në të gjitha llojet e ujit
- Alumin në të gjitha llojet e ujit
- Krom në të gjitha llojet e ujit
- Nikel në të gjitha llojet e ujit
- Arsenik në të gjitha llojet e ujit
- Selen në të gjitha llojet e ujit
- Bakër në të gjitha llojet e ujit
- Zink në të gjitha llojet e ujit
- Nitrat nitrik në mish dhe produkte të mishit
- Konservues (acidi benzoik dhe sorbik) në produktet e frutave dhe perimeve, pijet freskuese
- Ëmbëlsues (acesulfame, aspartam dhe sakarinë) në produktet e frutave dhe perimeve, pijet freskuese
- Kafein (pije energjike)
- Aditivë (pentoksid difosfori) në produktet e bukës
- Pesticidet organoklorinike në drithërat dhe produktet e qumështit
- B1 dhe aflatoksinat totale në drithëra dhe produkte të qumështit
- Okratoksina A në fruta të thata