Seksioni i kontrolleve shëndetësore dhe higjienike, i higjienës dhe ushqyerjes shkollore

Dr. Bljerta Shahini Azizi, doktoreshë në specializim
Е-mail: Тel: 070 781 149
Kompetencat
- Kontrolli laboratorik i ushqimit dhe pastërtisë së objekteve në të cilat përgatitet ushqimi për institucionet parashkollore, shtëpitë e nxënësve dhe shtëpitë për përkujdesjen e të moshuarve;
- Kontrolli i cilësisë biologjike të të ushqyerit në institucionet parashkollore, shtëpitë e nxënësve dhe shtëpitë për kujdesin e të moshuarve;
- Monitorimi i statusit ushqyes të fëmijëve parashkollorë dhe shkollorë në funksion të zbulimit të hershëm të rreziqeve të mundshme shëndetësore dhe shfaqjes së sëmundjeve kronike jo ngjitëse, ekzaminime antropometrike sipas metodologjisë së IShP-së dhe standardeve të rekomanduara për rritje dhe zhvillim (OBSH 2006, OBSH 2007);
- Monitorimi i vlerës ushqyese të ushqimit standard spitalor, ekzaminimi i vlerës energjetike të ushqimit, përfaqësimi i proteinave, yndyrave dhe karbohidrateve, si dhe vitaminave dhe mineraleve në përbërjen e vakteve të përgatitura;
- Kryen ekzaminime të detyrueshme shëndetësore dhe higjienike (sanitare) të: punonjësve në institucionet për arsimin fillor, të mesëm dhe të llojeve të tjera; të punëtorëve shëndetësorë dhe të bashkëpunëtorëve shëndetësorë dhe të të punësuarve në prodhimin, përgatitjen dhe dispenzimin e barnave; personat e punësuar në prodhimin ose shitjen e ushqimit ose që, kur furnizojnë popullsinë me ujë të pijshëm në vendet e tyre të punës, bien në kontakt të drejtpërdrejtë me ushqimin, domethënë ujin e pijshëm; personat që ofrojnë kujdes higjienik, punojnë në prodhimin e kozmetikës, në prodhimin e artikujve për përdorim të përgjithshëm ose ofrojnë rekreacion për popullatën.