Отсек за комунална хигиена и безбедност на храна со здравствена екологија

Раководител
Е-маил: Тел:
Надлежности
- Процена на здравствено-еколошкиот ризик во врска со квалитетот на водата за пиење и водоснабдување и воспоставување на здравствена евиденција на водоснабдувањето;
- Следење, спроведување и предлагање мерки за снабдување на населението со здравствено исправна вода);
- Санитарен надзор на објектите за водоснабдување, над извориштата и нивната околина;
- Следење на здравствената исправност на водата за пиење со бактериолошки и физичко-хемиски анализи, во обем за основна анализа, периодична, за нови зафати и по хигиенско-епидемиолошки индикации;
- Следење на состојбата со водоснабдувањето, санитација и хигиена во училиштата;
- Следење на хигиенскиот квалитет на површинските и отпадните води од здравствено-еколошки аспект;
- Процена на здравствено-еколошкиот ризик на површинските води и водите кои се користат за капење и рекреација преку санитарно-хигиенски надзор со бактериолошки и физичко-хемиски анализи на водата;
- Процена на здравствено-еколошкиот ризик на хигиенскиот квалитет на воздухот, преку мониторинг и испитување на загадувачки материи;
- Предлагање на мерки за заштита на воздухот од загадување;
- Следење на влијанието на загадениот воздух врз здравјето на луѓето преку обработка на морбидитетот на респираторни заболувања кај предучилишни и училишни деца;
- Следење на безбедноста на храната, со цел превенција на болести поврзани со небезбедна храна преку микробилошки преглед, согласно национално законодавство за микробиолошка безбедност на храна (салмонела, коагулаза позитивни стафилококи, сулфиторедукувачки клостридии, ешерихија коли, вкупен број живи материи, квасци и мувли, а во зависност од групата на прехранбени производи;
- Проценка на хемиска контаминција на храна од домашно земјоделско производство, хемиски преглед за безбедност на храна со цел утврдување на хемискиот состав/квалитетот на храната и присуство на одредени адитиви или други контаминенти на храната.